Hoverboards, hoe zit dat?! Download ons voertuigoverzicht

Hoverboards

Mogelijk staat dit speeltje al op het verlanglijstje van uw kind. Ze zijn namelijk ontzettend populair: hoverboards. Een hoverboard lijkt veel op een skateboard, met het grote verschil dat er motortje in zit. Het snelle vervoermiddel maakt wel gebruik van hetzelfde besturingsprincipe. Leunt u naar links, dan slaat u linksaf. Een korte zoektocht op internet levert veel filmpjes op van klunzige acties op dit board. Maar hoe zit het eigenlijk als u of uw kind schade veroorzaakt met een hoverboard?

Geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen

Met een hoverboard mag u niet op de openbare weg en zelfs niet op de stoep rijden. Toch ziet u jongeren er steeds vaker op rijden. Een hoverboard is een motorrijtuig, maar niet goedgekeurd –zoals een auto wel is– omdat het rijtuig geen stuur heeft. Om deze reden mag u er niet mee op de openbare weg rijden, maar alleen binnenhuis of op privéterrein. Daarom is het niet mogelijk om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen af te sluiten voor een hoverboard.

Kan ik schade verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering?

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen (AVP en AVB) vergoeden schade veroorzaakt met een hoverboard niet, omdat het aansprakelijkheidsrisico voor schade door motorrijtuigen is uitgesloten op dit soort verzekeringen. Toch maken veel aansprakelijkheidsverzekeringen een uitzondering voor motorrijtuigen in de categorie (kinder)speelgoed. Voorwaarde is dat de maximale snelheid van een speelgoedmotorrijtuig niet hoger is dan 5, 10 of 16 km/u. De hoverboards kunnen echter vaak veel harder (12-20 km/u). Dit betekent dat u als bestuurder van een hoverboard geen beroep kunt doen op uw aansprakelijkheidsverzekering bij schade.

Brandschade en diefstal zijn niet verzekerd!

Veel hoverboards kosten tussen de 300 en 800 euro. Helaas is er voor dit dure speeltje geen cascoverzekering te sluiten. Een hoverboard valt niet onder de inboedelverzekering (omdat het een motorrijtuig is), en daarom biedt deze verzekering geen dekking bij bijvoorbeeld schade aan het hoverboard door brand of diefstal. Maar hoe groot is dit risico?

Er zijn gevallen bekend van brandschade ontstaan door kortsluiting bij het opladen van de accu. Wanneer er brand ontstaat door een dergelijke kortsluiting, bent u niet verzekerd voor de schade aan het hoverboard. De inboedelverzekering vergoedt wel schade aan uw inboedel. Ook het risico op diefstal is aanzienlijk, omdat een hoverboard populair is, gemakkelijk mee te nemen en lastig te identificeren.

Voor uitgebreide informatie over alle voertuigen van A t/m Z Download ons voertuig overzicht van 2017