Duokoop: zo vergroot jij je kansen op de woningmarkt

Je bent op zoek naar je eerste koophuis. Het liefst met minimaal twee kamers én een tuin. Maar laten we realistisch blijven: het is tegenwoordig niet altijd even makkelijk om een woning te vinden die aan al jouw wensen voldoet. Toch is er een manier waarop jij meer huis voor je geld kunt krijgen: Duokoop. Wat houdt het in? En wat zijn de voor- en nadelen?

Duokoop of liever een eigen tuin

Hoe werkt Duokoop?

De naam zegt het al: bij Duokoop is er sprake van een tweeledige koop. Dat betekent dat je het huis koopt, maar niet eigenaar wordt van de grond waar het op staat. De grond wordt namelijk gekocht door de Nationale Grondbank. Om het te mogen gebruiken, betaal je iedere maand een soort huur. Dit noem je ook wel de canon.

Dit zijn de voordelen

Duokopen is dus eigenlijk een vorm van erfpacht. En dat heeft een paar voordelen. Wij lichten ze hieronder voor je toe.

Een lagere koopsom

De koopsom van een woning die op deze manier wordt verkocht, is gemiddeld zo’n 30% lager dan bij woningen zonder duokoop. Je betaalt immers alleen voor het huis en niet voor de grond. Hierdoor vallen er misschien wel meer huizen binnen jouw maximale hypotheek. En dat is – vooral in de huidige woningmarkt – een groot voordeel.

Je bouwt kapitaal op

Huur je een huis, dan betaal je maandelijks een bedrag aan huur. Dit geld geef je uit en zie je niet meer terug. In tegenstelling tot bij een huurhuis bouw je met Duokopen gewoon kapitaal op. Je profiteert dus ook als je woning in waarde stijgt.

fISCAAL VOORDEEL

De canon die je maandelijks betaalt voor de grond is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit is fiscaal voordelig. Daarnaast kun je op elk moment altijd nog besluiten om de grond van de DNGB terug te kopen. Handig als je nu nog niet zoveel te besteden hebt, maar verwacht dat dit in de toekomst verandert.

Alleen met Nationale Hypotheek Garantie

Je kan alleen Duokopen als je daarvoor een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een voordeel, want het is veilig en het levert vaak een lagere rente op. Dat is echter ook gelijk een valkuil. Besluit je de grond naar verloop van tijd erbij te kopen en kom je boven de NHG-kostengrens van € 265.000 uit? Dan vervallen de NHG-voorwaarden als je daar een nieuwe hypotheek voor afsluit.

De woning en tuin aanpassen

Wil jij die oude keuken vervangen of de muren voorzien van een fris likje verf? Dan kan! Maar ook als jij de tuin grondig onder handen wil nemen, is dit bij Duokopen geen enkel probleem. Net zoals normaal dus.

De nadelen op een rij

Klinkt goed, dat Duokopen. Maar let op: er zitten ook wat haken en ogen aan. Lees gauw verder, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

De maandelijkse kosten

Een nadeel van deze vorm van erfpacht zijn de kosten. Allereerst betaal je eenmalig afsluitkosten. Deze bedragen 1% van de grondwaarde. Koop je dus een woning die staat op een grond ter waarde van € 60.000, dan betaal je eenmalig € 600 voor het afsluiten.

Naast de afsluitkosten betaal je elke maand canon. Een vuistregel is dat de canon 3,75% van de grondwaarde per jaar bedraagt. Bij een grond ter waarde van € 64.000 is dat dus € 2.400 per jaar. Dat komt neer op € 200 per maand. De canon staat – los van de jaarlijkse inflatiecorrectie – voor eeuwig vast.

Huis lastiger verkopen?

Hoewel er met Duokoop waarschijnlijk meer huizen binnen jouw budget vallen, wordt er wel eens gedacht dat de woning uiteindelijk moeilijker te verkopen is. De maandelijkse canon zou namelijk kunnen afschrikken.

In de realiteit zijn deze zorgen echter ongegrond. De koper kan namelijk gewoon het grond van de DNGB terugkopen. Dit gaat eenvoudig via de notaris. Heb je hoe dan ook moeite met de verkoop? Geen nood: in deze gratis checklist ‘Huis verkopen’ lees je hoe je je huis zo snel mogelijk en voor een goede prijs verkoopt.

Geen vermogen over de grond

Als jij de hypotheek over 30 jaar hebt afgelost, is de woning van jou. Maar de grond blijft altijd eigendom van de erfpachter. Hier bouw je dus ook geen vermogen over op.

Hypotheek afsluiten

En dan nu het laatste, maar niet het minst belangrijke nadeel: met Duokopen is het soms lastig om een hypotheek af te sluiten. Check bij een onafhankelijk hypotheekadviseur aan welke strengere eisen je moet voldoen.

De voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie

Met Duokoop vergroot je je kansen op de woningmarkt, zoveel is duidelijk. Maar de vraag blijft of je het niet erg vindt om een hypotheek af te sluiten op een woning die niet op eigen grond staat.

Zie jij het wel zitten om deze stap te nemen en via deze weg je droomhuis proberen te scoren? Dan is het slim om je alvast in te lezen over NHG. Download daarom ons gratis e-book ‘Nationale Hypotheek Garantie 2018’, zodat je op de hoogte bent van alle voorwaarden en voordelen.

bron: knap