Energiekosten 2022: ga je er op achteruit of niet?

Energiekosten 2022: ga je er op achteruit of niet?

De prijzen van energie zijn afgelopen herfst hard omhoog gegaan. Wat betekent dat voor je energierekening in 2022? Moet je (veel) meer betalen? Of ga je er juist op vooruit?

In oktober ging de prijs van het gas onverwachts door het dak. Ineens kostte een kubieke meter maar liefst vier keer zoveel als twee maanden daarvoor. Het leek erop dat de energierekening zou verdubbelen, waardoor deze voor veel mensen onbetaalbaar zou worden.

Meer betalen…
Maar nadat het eerste stof was neergedaald, volgden er gelukkig minder onheilspellende prijsvoorspellingen. Toch ga je uiteindelijk meer betalen voor gas en elektriciteit.
Dat wil zeggen: wanneer je een variabel energiecontract hebt of als de termijn van je contract binnenkort afloopt.

…of juist minder?
Staan de afspraken met je energieleverancier vast tot 2023 of langer? Dan ga je er financieel juist op vooruit! Voor de hoeveelheid gas en elektriciteit die je gebruikt, betaal je namelijk de prijs die je eerder hebt afgesproken. En doordat de overheid heeft besloten om de belasting te verlagen, ben je onder de streep voordeliger uit.

Lagere belasting
Dat zit zo. Alle huishoudens krijgen volgend jaar een vaste belastingkorting van € 265 per jaar op hun energierekening. Verder gaat het belastingtarief op elektriciteit omlaag. Al met al scheelt dat zo’n € 400 per jaar voor huishoudens met een gemiddeld verbruik. Wat is een gemiddeld verbruik? Plusminus 1.170 m3 gas en 2.380 kWh elektriciteit.

Staan de afspraken met jouw energieleverancier over 2022 al langere tijd vast? Dan kun je volgend jaar dus honderden euro’s voordeliger uit zijn!

€ 20 tot € 25 per maand
Helaas gaat dit niet op wanneer jouw energiecontract binnenkort afloopt of als je een variabel contract hebt. Toch valt de schade waarschijnlijk mee, zeker na de eerste schrik. Uit een rondgang van de NOS langs enkele grote energiebedrijven blijkt dat de gemiddelde prijsstijging in 2022 uitkomt op € 20 tot € 25 per maand.

Ga isoleren!
Door de stijgende energieprijzen is verduurzamen meer dan ooit een goede manier om én het milieu én je portemonnee een positieve boost te geven. En door de hoge prijzen verdien je de investeringen nog sneller terug! Het verduurzamen van je huis begint bij goed isoleren.

Groene lening & subsidie
Heb je geen geld om je huis duurzamer te maken of wil je je spaargeld hier liever niet voor gebruiken? Overweeg dan een groene lening. Omdat de rente nog altijd extreem laag is, kan dat een interessante optie zijn. Ben je van plan meerdere isolerende maatregelen te treffen? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie.

Meer informatie
Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Neem dan gerust contact met ons op. Marcel is namelijk ook Adviseur Duurzaam Wonen. Hij helpt je graag om te kijken hoe jij de bekostiging van jouw duurzame huis het beste kunt realiseren.