Neem een beslissing op basis van werkelijke inkomsten en uitgaven

In Nederland gelden er wettelijke normen die bepalen hoeveel iemand mag lenen voor de financiering van een woning. De normen zijn bedoeld om te voorkomen dat banken te hoge bedragen uitlenen waardoor consumenten in de toekomst in betalingsproblemen komen. Het maximale bedrag dat je mag lenen wordt in belangrijke mate bepaald door je inkomen en de hoogte van de door jouw gewenste lening in relatie tot de waarde van de woning die je wilt kopen.

Normen zijn gebaseerd op “gemiddelden”
De normen zoals de overheid die heeft vastgesteld zijn gebaseerd op de gemiddelde uitgaven die consumenten met bepaalde inkomens hebben. Toepassing van deze normen moet ervoor zorgen dat je na de betaling van de rente en aflossing van de hypotheek nog voldoende geld overhoudt om van te leven.

Nu kan jouw situatie anders zijn dan gemiddeld. Je kunt bijvoorbeeld als hobby een paard hebben dat bij een manege gestald wordt. De kosten die je per maand hebt, zullen dan veel hoger zijn dan in de normen als “gemiddeld” voor een consument zijn aangenomen. In dit voorbeeld kunnen de lasten van de hypotheek samen met de kosten van het paard veel te hoog worden om te dragen.

Andersom kan natuurlijk ook. Misschien ben jij veel zuiniger dan gemiddeld omdat je niet zo een vakantieganger of uitgaanstype bent. Jij kan dan misschien juist iets meer aan hypotheeklasten dragen dan de gemiddelde consument.

Zorg voor een individueel inzicht
Ons advies is om, wanneer jij je oriënteert op een hypotheek, door ons ook altijd een individuele berekening te laten maken waarbij wij kijken naar jouw individuele lasten nu en in de komende tijd. Aan de hand daarvan onderzoeken wij welke hypotheeklasten jij veilig kunt aangaan.