Veilig op vakantie

Het is weer zover, de zomer staat voor de deur. En daarmee ook de vakantie periode. natuurlijk een leuke tijd voor iedereen die zich verheugd op een exotische trip ver weg van huis, maar ook inbrekers zitten hierop te wachten om hun kans te grijpen. Daarom is het belangrijker dan ooit dat je huis bewoond lijkt, ook als je er zelf niet bent. Hieronder vind je alvast enkele praktische tips!

Denk aan je sociale media:
Natuurlijk weten we al dat het delen van je afwezigheid op sociale media niet aan te raden is, zo weten inbrekers namelijk meteen dat je huis onbewaakt is achtergebleven. Toch gebeurt dit nog meer dan je zou denken. Als je per se je vakantie wil delen met vrienden en familie online, check dan eerst je privacy-instellingen zodat je een oog kan houden op wie wel of niet jou posts te zien krijgt. Op die manier vermijd je dat je vakantiekiekjes bij personen met verkeerde bedoelingen terecht komen.

Andere tips:
Verder is het natuurlijk belangrijk dat ’toevallige’ voorbijgangers ook niet hun slag kunnen slaan. Dit kan je doen door ook tijdens je afwezigheid je huis bewoond te laten lijken.

Een goede manier om dit te doen is je familie of buren om hulp vragen. Zij kunnen op je huis passen, bij wijzen van spreken, of gewoon een oogje in het zeil houden. Zorg eventueel dat er een reserve auto op je oprit staat, want een lege oprit maakt het natuurlijk erg opvallend dat er niemand thuis is. Je kunt je woning zelfs beschikbaar stellen voor vrienden die zelf een plek ter overnachting nodig hebben. Zo is je huis ook bij jouw afwezigheid echt bewoond.

Vind je niemand die dit kan doen? Geen probleem. Simpelweg iemand die de brievenbus leeg maakt en af en toe de gordijnen verplaatst doet al veel. Je kun ook slimme verlichting inschakelen, of apparatuur die van een afstand bestuurd kan worden. Op deze manier lijkt het alsof er nog iemand in thuis is, omdat de verlichting aan en uit gaat.

Als laatste maar niet minste is het natuurlijk voor de hand liggend dat een goede beveiliging aan de basis ligt van een veilig huis. Zorg dat alle ramen en deuren zeker op slot zijn voordat je vertrekt en dat je sloten mooi in orde zijn. Haal alle objecten weg die een eventuele inbreker zou kunnen gebruiken om het huis binnen te geraken.

Geniet van een onbezorgde vakantie!